Internationaal aanspreekpunt voor media, politiek, sector en samenleving

>Leden

Platform Fotografie Nederland

PFN vertegenwoordigt de belangen van fotografie-presenterende instellingen in Nederland variërend van musea, beeldarchieven, producenten, competities, festivals en prijzen.

Met beroepsorganisatie DuPho en het Nederlands Fotogenootschap (NFg) wordt nauw samengewerkt.

Doel: de verdere versterking van de positie van de fotografie in haar vele verschijningsvormen zowel op beleids- als op sociaal-maatschappelijk niveau.

Daarnaast vervult PFN een belangrijke rol in het vergroten van het nationale en internationale fotografienetwerk.

Fotografie is overal

De fotografie is de belangrijkste visuele informatiedrager van onze tijd. De digitalisering van het beeld en de online distributie daarvan hebben de hoeveelheid beelden exponentieel doen toenemen. Omringd worden we door beelden van allerlei aard: commercieel, privé, sociaal, politiek, journalistiek, artistiek, documentair. Met al die beleidsterreinen gaat de fotografie allianties aan. En geen van die praktijken staat volledig op zichzelf: de commercie bedient zich van journalistiek beeld, de kunst eigent zich het commerciële idioom toe, de documentaire omarmt de snapshot.

Fotografie is nergens

Vanuit de veelvuldige allianties met andere disciplines wordt de fotografie in Nederland bediend vanuit verschillende invalshoeken: Journalistiek, Film, Design, Beeldende Kunst maar ook Economische Zaken. Dat heeft zeker bijgedragen aan de ontwikkeling van een grote diversiteit aan betekenisvolle praktijken. Maar in alle gevallen was de agenda van de partner leidend en niet die van de fotografie zelf. Alsof de fotografie als zelfstandige (grootste!) discipline niet zou bestaan.

PFN stelt zich ten doel daaraan een eind te maken.

Fotografie en visual literacy

Visuele communicatie is niet meer weg te denken uit onze samenleving. We worden omringd door foto-en videobeelden. De fotografie neemt binnen dit scala aan visuele communicatie een belangrijke en specifieke plek in. Zij staat in direct contact met de werkelijkheid maar wordt ook geconfronteerd met de verdraaiing daarvan. Niet altijd makkelijk om dat te herkennen.

PFN pleit voor de maatschappelijke bewustwording op dit punt. Hoe werken media en influencers? Visual literacy behoort een essentieel onderdeel van het onderwijs te zijn.

Photography Matters

PFN is actief betrokken bij het onderzoek van de Boekmanstichting naar de fotografiesector in 2023.

Onder de titel Photography Matters organiseert PFN in 2023 een reeks bijeenkomsten, zowel online als fysiek. Op de (voorlopige) agenda:

  • visual literacy in het onderwijs

  • van picture story naar digital storytelling

  • fotografie en digitaal erfgoed

  • potentie van opdrachtenbeleid

Contact

Postadres: Museum Hilversum
Kerkbrink 6
1211 BX Hilversum

Secretariaat: office@platformfotografienederland.org
T +31 (0)35 533 9601
Media, politiek: connect@platformfotografienederland.org

PFN werd opgericht in 2022 en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nr 864529971

www.platformfotografienederland.org